Söndag 29 april - Lappa å laga

I dag var det hyfsat väder med sol och ca 12°. Hade tänkt skrapa babordsidan, men jag hade lite besvär av ryggen, så det får vänta tills jag känner mig i bättre form. Jag började i stället fundera över hur jag bäst skulle fixa till hålet i däcket på babords sida.
image30image31
Jag hade en bit durk, som var spräckt och knappast skulle kunna användas till något konkret. Den visade sig vara lika tjock som däcket, så jag beslutade mig för att försöka använda den. Jag har ingen riktigt fintandad såg, men det visade sig fungera alldeles utmärkt med en vass kniv:
image33image32
Durkbiten sågade jag lite grovt med en fogsvans och tog sedan putshyveln för att komma ner till så exakt dimension på passbiten som möjligt:
image34image35
Till sist fick sticksågen, värmepistolen och skrapan göra sitt, och jag tycker att det blev riktigt bra ... eller vad tycker du?

Resten av söndagen ägnades åt att plocka bort ratten och andra prylar till styrningen. Jag försökte också bli av med en del onödiga skruvar och bultar, som tyvärr var ordentligt sönderrostade. Det blev bågfilen som gjorde mer nytta än skruvmejsel och skiftnyckel. Jag kapade helt enkelt de rostiga skruvarna i stället för att försöka skruva ut dem.

Söndag 22 april - kromputs

De' e' inte kul att vara ensam hemma! Jag blir oföretagsam och har svårt att få nå't gjort. Solen sken på lördagen, men det var förhållandevis kallt. Jag satte mig med värmepistolen någon timme och lyckades få bort allt på "Femmans" styrbordsida. Arbetsställningen var inte den bästa, så jag brydde mig inte om att fortsätta på babordsidan. Ryggen mådde inte bra av de sneda arbetsställningen! :-(

I dag - söndag - var det lite varmare, så efter en "slow start" på dagen gick jag ut och plockade lite bland motordelarna i förrådet. En Johnson invasionsmotor och en Archimedes B22:a fick jag med på köpet, och jag har ännu inte tagit i dem. Nu flyttade jag bara om lite i förrådet så att motordelarna inte skulle ta så stor plats.

När jag plockade fram värmespistolen igen för att ta itu med styrbordsidan började det regna!!! Jag plockade i stället fram en kartong Svinto och började putsa krombeslag. Tipset från Peter - en arbetskompis sedan många år - var att använda Svinto med "rikligt med lödder". Sagt och gjort! De tre bilderna här nedan visar "före, under och efter"!
image28image26
image27
Det går säkert att få ännu bättre, men nu blänker grejorna i alla fall ... och lite patina ska det ju vara på en veteran, eller hur?

Söndag 15 april - Flytten

Söndag och sommarvärme! David, Kerstin och jag skulle förbereda flytten ner på tomten, innan vi gav oss runt till grannarna för att ragga villiga bärare. När vi baxat ner "Femman" på altangolvet, tyckte vi att det var lika bra att köra vidare själva. Sagt och gjort ... vi tippade henne på sidan, fick ut henne genom öppningen i altanräcket och när vi fått ner henne hit
image23
kom jag på att flytten måste förevigas. Sprang efter mobilen och tog ett par bilder innan vi släpade henne vidare! Nu ligger hon på sina bockar ...
image24
... och det var bara att fortsätta med värmepistol och skrapa, efter en härlig pajlunch hos svärföräldrarna. Efter två timmars jobb på seneftermiddagen, kunde jag - nöjd och trött - dra presenningen över henne och ta mig in för en välbehövlig dusch. Nu är "Femman" renskrapad på ovansidan, så nästa etapp blir invändigt, och därefter bordläggningen.

Lördag 14 april - Flyttdags

image21 image22
Nu när våren gör sitt intåg med stormsteg är det dags att flytta "Femman" (Hon får väl heta så till vidare!) ut på tomten, så lördagsförmiddagen ägnades åt att bygga två bockar av överblivet virke. Inga mästerverk, men de kommer förhoppningsvis att fylla sin funktion!

Fredag 6 april - Tack ...

Ett stort tack till den person som en gång uppfann värmepistolen. Nu kommer resten av skrapandet att gå som en dans!
image16

Torsdag 5 april - Här händer det saker ...

Överraskningarna "haglar" över mig! I dag fick jag ännu en bild på min båt - även denna gång av Janne Säwe. Tack för den! Kolla in den lilla 5:an som sitter längst bak vid aktern. Jämför med en av bilderna från inlägget den 31 mars.
image14
Här hette ägaren Lasse Hagner, och det var av honom som farsan en gång köpte "Femman". Visst är det väl en Johnson som sitter på ... eller?

Tisdag 3 april - Tänka sig ....

I kväll satt jag och rensade bland gamla mejl ... och vad hittade jag då?
Jo - ett mejl från Jan Säwe från mars 2005 med en bifogad bild på bröderna Hedberg och deras Cyklon. Kolla in! Det är ju min "Femma"!!!! Så här fräsch var hon alltså för ca 40 år sedan. Nå't att leva upp till i mitt renoveringsarbete.
image13

Söndag 1 april - Fortsatt demontering

Den intensiva perioden på jobbet tar tydligen ut sin rätt! Vi sov ända till 09.00 i morse!!! Först kl. 10.45 var frukosten avklarad - efter joggingrunda och dusch! Större delen av da'n ägnades åt förrådsröj och -städning. David var bussig och skiftade däck på bilen.

Efter en utsökt söndagmiddag (Lammfilé) kliade det i båtfingrarna, så det blev lite mer plock med "Femman". Jag tog bort det sista av lösa detaljer - med undantag av ratten. Logg, handtag och lite elektriska monteringar ligger nu samlat i en låda. Jag fortsatte försiktigt med skrapan - både på bordläggningen och invändigt på bottnen.
image10image11
Den lilla handskrapan fick jag av farsan för minst 30 (om inte 40) år sedan. Kul att den kommer till användning igen! Men den börjar bli lite slö, och det finns inte mycket kvar att skärpa med filen. Tur att jag har ett extra blad kvar!

RSS 2.0