Lördag 26 juli - Den stora dagen!

"Fri Fart på Göta Kanal" den 26 juli 2008 var det stora målet för min renovering av "Femman" ... och nu var det alltså dags. Jag kände mig faktiskt riktigt orolig, eftersom hon tar in så mycket vatten. Men det var "bara" att försöka bortse från det och i stället glädjas åt strålande väder, härligt arrangemang, många trevliga människor och - inte minst - en fantastiskt uppmuntrande Kerstin!


Miniatyrbilderna är klickbara!

Kerstin var flitig med både stillbilds- och videokamera:
Klicka här för en film från dagen!


Men även en så'n här fantastisk dag har sitt slut, så när "Femman" lyfts upp på trailern - och vi tagit oss hem - blev det en härlig firarmåltid på Kikko-bar.

Tack till alla som har stöttat och uppmuntrat mig under renoveringen av "Femman". Nästa år ska vi vara med igen. Då vill Kerstin köra, och jag har satt upp ett nytt mål:
30 knop!

Fredag 25 juli - Ut på Rengen

Jag har ju aldrig kört "Femman" med "speed", så det var verkligen hög tid - da'n före den stora da'n. Vid badet i Brokind har man en utmärkt service med båtramp. Nyckeln finns att hyra i affären och det kostar bara 50 spänn. Sagt och gjort ... vi la i båten och tog en tur på Rengen bort till Vårdnäs och lite till. Det gick jättebra, även om motorn inte varvar som hon ska. Det kändes som om den fick jobba hårt för att plana. Det var också uppenbart att "Femman" fortfarande tog in vatten. Hon blev allt tyngre, så vi vände tillbaka mot badet. Under färden tog Kerstin den här filmen:

Det visade sig att det var tur att vi vände när vi vände,
för precis när vi la till vid bryggan dog motorn! Bensinen var slut!!!!

Torsdag 24 juli - Fortfarande läcker!

I dag var det dags att konstatera att "Femman" inte läcker längre, men TJI fick jag! Stefan och jag tog oss till Viggeby (Härlig båtklubb!) för en tur på Järnlunden. Tyvärr är det fortfarande läckage i aktern, så det var bara att ta upp henne igen för en sista tätning under eftermiddagen/kvällen. Sen får det vara bra. Nu ska här åkas båt!Onsdag 23 juli - Hon e' läcker, men hon läcker!

Det kändes verkligen härligt att få ta ut "Femman" på den första turen. Många har kommenterat att jag ser så bekymrad ut på bilderna. Sant! Det visade sig att hon tog in massor av vatten, och det måste naturligtvis åtgärdas. Den gångna veckan har det inte blivit några turer, utan hon har gått i och ur vattnet för att vi skulle kunna lokalisera läckorna. Helena har varit en ovärderlig hjälp, när hon med sina detektivögon synat båtens alla vinklar och vrår inifrån. En av bovarna ser ni här:

Bilden är oskarp, men en rejäl springa syns i alla fall. I morgon torsdag hoppas jag att alla läckor är åtgärdade, så att vi kan ta en ordentlig tur!

Jag har ännu inte tagit mig tid att röja i förrådet efter renoveringarna, men så här ser det i alla fall ut på tomten efter 1½ års båtplats:

Bara att hoppas på återhämtning!

Onsdag 16 juli - Jungfruturen!

Så blev det då äntligen dags! Vi tog oss ut till Museihuset vid Göta Kanal och där blev det sjösättning och en kort tur. Tyvärr tar hon in vatten, så det blir att täta stenhårt när hon torkat!


Se fler bilder här: http://picasaweb.google.com/cyklonboats/Jungfrutur?authkey=wk9RxbM-2Wg
(Öppnas i nytt fönster!)

Tisdag 15 juli - Trailer å flytt

Jag tröttnade på att leta begagnad trailer på Blocket! Missade en billig rackare i Kisa med 20 minuter, och sen tappade jag sugen. Har nu skaffat en ny Tiki Trailer BT450 i stället. Jag fick god bärhjälp av Kerstin, grabbarna Sjöstedt samt grannen Lars. Nu vilar "Femman" på trailern, och kanske blir det ett dopp i böljan den blå i morr'n - onsdag!

Gustaf, Erik, Kjelle, undertecknad samt Kerstin


Söndag 13 juli - Ljuset i mörkret ... eller va' de' heter

Om nå'n händelesevis trodde att jag lagt ner verksamheten, så trodde nå'n fel. Här har varit full fart ... blandat med 60-årsuppvaktning, planering av Helenas amerikaäventyr och biopremiär - "Mamma Mia". Se den!

Lite bilder med kommentarer:

Kerstin hjälpte till att testa rätt höjd för handtaget!
 

Hon passade också på att köra en sväng!
 


Handtaget på plats
 


Inte så pjåkigt va?
 


Lördag 5 juli - Durkar, säten å kapell

Efter härliga dagar hos Helene och Lars i Källvik tog jag tag i penseln och fixade med durkarna och sätet. Dessutom hade kapellet levererats medan vi var iväg. Snabbt jobbat! Nu ska det bli några dagars regn, så då får jag ägna tid åt altangolvet i stället!


Tisdag 1 juli - Sittplats

Nu har sommarvädret återvänt, och det gick att jobba utan att behöva kolla in eventuella regnmoln på himlen. Större delen av da'n ägnades åt att försöka lista ut hur ett säte skulle konstrueras. Jag tror jag fick till'et rätt hyfsat, och nu gäller det bara att får till rätt lutning samt avstånd till ratten. Det ska ju vara bekvämt att köra också. ;-)

Lite bets å lite lack, så blir det nog bra!

Efter måttagning till kapellet blev det dags för lackering med lager 2. Intressant att några fläckar faktiskt fortfarande suger fernissa. Vid nästa strykning borde det vara mättat.

RSS 2.0