Söndag 29 juni - Betsing and fernissing

Nu kunde jag bara inte hålla mig ... fram med bets och fernissa:

Hehe ... obetalda reklamplatser!


Halvfärdigt!

Jag känner att det börjar bli dags att ge mig på inredningen nu, så därför lät jag bets- och fernissapensel tala. Det är en lång väg kvar, men man har "lovat" lite stadigare väder i veckan som kommer, och då bör jag hinna med två strykningar fernissa om da'n. Nästa steg blir att bygga ett säte. Dynor har jag! ;-)

Lördag 28 juni - Ratten på!


Ja, ja ... det är inte så ambitiöst som det kan verka av rubriken! Jag var helt enkelt tvungen att sätta dit ratten för att kunna ta mått för kapellet, som Bil & Marin Textil ska göra åt mig. Förhoppningsvis blir det leverans redan under nästa vecka. Under den senaste tiden har jag hållt på med lite småplock .. lappningar och lagningar. Det har gått åt en hel del spackel! Vädret har varit halvdassigt, så jag har fått passa på mellan skurarna. Nu närmar det sig i alla fall betsning och fernissning av däck och skarndäck. Därefter ska jag försöka få till ett hyfsat säte. Övrig inredning får vänta.

Så här går det till när man tar mått för kapell

Motorn är inlämnad på Runi Marin i Tallboda. Håll tummarna för att de får igång den!

Söndag 15 juni - Härligt möte

Så var det då dags ... mötet på Lidingö med Ulf Hedberg, en av tvillingarna som byggde "Femman" i början av 1960-talet. Vi hade stämt träff vid Talluddens Båtsällskap intill Gåshaga brygga. Jag skulle ju hämta motorn - den som satt på "Femman" från början.

Till min stora glädje var även brorsan Ove med. Vad kul!!! Det blev ett kort men intensivt möte, och jag fick hjälp med att lyfta in motorn i bilen. Jag blev så till mig att jag tyvärr glömde ta fram kameran och plåta tvillingarna. Jag får hoppas på fler möten ... ni får i stället nöja er med en bild på motorn:


Söndag 8 juni - Värmebölja

Vilken helg ... vilka dagar! Det har varit fantastiskt att notera 20 grader redan kl. 06 på morgonen. Jag har ägnat en hel del tid åt småplock, och jag började tycka att det är dags att vända på "Femman" och börja med innanmätet och däcket. Tyvärr hittade jag lite mer ruttet virke, så det får vänta till nästa helg. Jag testade i alla fall att sätta dit beslagen på akterspegeln, och det blev ritkigt bra ... även om jag tycker att trimplanen är hemska:

Så här ser hon ut nu, och nästa gång får du se henne från ovansidan:


Onsdag 4 juni - Ett litet bakslag

I kväll var det dags för sista strykningen av fernissa på bordläggningen ... hade jag tänkt. När jag med beundrande blickar kollade över den glänsande bordläggningen, och den något mattare bottnen, såg jag en spricka i bottenfärgen. Jag började pilla och vips hade jag ett sår av den här storleken:
image79

Det var en tidigare glasfibervävstätning som släppt! Bara att konstatera att det var bättre att upptäcka det nu än när det blir dags för sjösättning. Fram med epoxy, och i morr'n blir det slipa och kanske lite mer epoxy:
image81


Söndag 1 juni - "Simply the bets"

I dag gav jag mig iväg för att köpa lackfärg till den vita rand som ska markera gränsen till det röda. Stack iväg med fel glasögon, och det var en utmaning att handla utan att kunna läsa vad som stod på etiketten. Jag hittade i alla fall vad jag sökte, och blev lite lätt förgrymmad när glasögonen kommit på, och jag upptäckte att jag köpt vattenbaserad färg! Jag gjorde två strykningar i alla fall, och skaffar rätt färg vid annat tillfälle.

Nu blev det i stället läge att ge sig på bordläggningen med Herdins mahognybets. Oj vilken läcker nyans - just precis den jag hoppats på! Jag blev inspirerad för två år sedan när jag såg Per Almqvists läckra Speedy
(http://www.linkoping.bonet.se/sundstedt_sund/cyklon/images/speedy_p.jpg)
och nu verkar det som om jag är på rätt väg:
image77
Under betsningen
image78
Efter första lackningen

RSS 2.0