Torsdag 29 maj - Överraskande glädjande besked!

Jag bara måste dela med mig av vad jag fick höra i ett telefonsamtal med Uffe Hedberg i kväll! Uffe är en av tvillingbröderna, som en gång byggde min båt. Hos hans granne på landet finns originalmotorn, som en gång satt på "Femman" ... å jag får köpa den! Helt otroligt ... och inte blir det sämre av att motorn uppenbarligen stått konserverad under ca 15 år! Den bör alltså vara hyfsat lätt att få körbar! Hurra!
image76
Hittade den här bilden på:
http://www.flickr.com/photos/theempirebuilder/327131045/in/set-72157594367028391/

Söndag 25 maj - "No sliping ..."

Det blev inget slipa spackel i dag, eftersom det var Mors dag. Det vackra vädret gjorde att vi i stället styrde kosan mot Tinnerö naturreservat tillsammans med svärmor och svärfar. Matsäckskorgarna var välpackade, och dagen avslutades med svalkande dryck i träd-
gården. Men innan vi gav oss iväg hann jag med tredje strykningen röd lackfärg.
Nu är det förhoppningsvis bara en strykning kvar.
image75
I aktern ser ni trimplanen med de nya rostfria beslagen. Tjusigt!

Lördag 24 maj - Lite spackel å lite färg

Soligt men blåsigt - så lätt sammanfattas lördagsvädret. Inte blev den rosa bottenfärgen bra, och inte blev den svarta mycket bättre. "Femman" har dessutom en konstig vattenlinje - beroende på glasfiberväv i skivskarvarna. Nu gör jag ett nytt försök med båtens färg. Större delen av bottnen får vara svart, men de synliga delarna lackar jag med rött. Hoppas det blir OK. I dag var det annars lite småplock med hål som skulle pluggas bl a.
image71
David hjälpte mig också att fixa till en ny stävlist.

Hålen jag pluggade igen använde jag hemgjord spackel till. Farsan brukade göra spackel själv, så jag ville inte vara sämre. Jag hade en bit mahogny och använde en rasp för att få till lite spån. Det blandade jag sedan med lite ofärgat trälim.

image72 image73
image74
I morr'n blir det slipa av!Söndag 18 maj - De' e' de' små små detaljerna ...

Sommarvädret fick baksmälla och denna helgen var riktigt kall och ruggig. 5 grader på söndagseftermiddagen! Det blev inget gjort utomhus, men lite småplock med detaljer pysslade jag med i alla fall.

Tidigare under säsongen har Charlie Crane hjälp mig med min ratt (som farsan tilverkade på 60-talet). Jag saknade centrumplatta, men Charlie fixade till'et med hjälp av en bit mahogny. Snyggt va?

En motorplatta i aluminium gav jag mig på. Den var hårt anfrätt av saltvatten, men jag kom en bra bit på väg med stålborste och sliptrissa.

Beslagen till trimplanen tog jag också en dust med, och själva trimplanen har jag målat svarta.
image67 image68

image69 image70

Söndag 11 maj - Det går bakåt

Det fantastiska sommarvädret fortsatte även under Pingstdagen, och hela familjen var igång i trädgården. Kerstin och Helena målade staket och David monterade studsmattan. Själv tog jag mig bakåt i båten och attackerade akterspegeln. Den var ju ingen vacker syn, och jag hade gett mig 17 på att få lite snits på den. Jag räknade med att skrapa bort gammal färg för att sedan kunna lägga på ny. Nu blev jag väl lite "carried away" när det gick så bra med roterande stålborste och sliptrissa. Slutresultatet blev nästan trärent.
image63 image64
Fint va?!
image65
Kanske kan jag få det ännu renare,
så det går att fernissa (åtminstone) överdelen av akterspegeln!

Lördag 10 maj - Vilken lättnad!

Jag har haft ett orosmoln hängandes över mig! Båda relingslisterna var i så dåligt skick att jag tog bort dem förra året, utan att tänka på vilket arbete det skulle kunna innebära att sätta dit nya. Från flera håll har jag hotats med att det skulle krävas "basning" för att kunna böja nya lister på ett riktigt sätt. Basning innebär att man mjukar upp listerna med hjälp av ånga.

Jag fick god hjälp av Charlie - en arbetskompis - att fixa nya relingslister i ek. Han offrade en hel eftermiddag och en halv kväll åt att klyva. fräsa, planhyvla och fixa. De 13 mm tjocka listerna blev kanonfina, och VILKEN LÄTTNAD det var när jag märkte att de gick att böja på plats UTAN basning! Tack Charlie!
image66
Vad säger min sjukgymnast om den arbetsställningen, månne?

Hela familjen var iväg på olika aktiviteter, så jag kunde ägna lörda'n åt att fixa med listerna ... och jag är riktigt nöjd, även om inte alla skruv tog precis som jag ville.
Fy skäms
alla tillverkare av mässingsskruv, förresten! Rena "smäcket" jämfört med de mässingsskruv jag har i min skruvlåda från 1960-talet!
image62

Nu ska jag (med Davids hjälp) fixa till en snyggare stävlist, så blir det riktigt bra!

Den uppmärksamme ser också att jag bytte ut den rosa bottenfärgen mot svart!

RSS 2.0