Lördag 31 mars - Mer att plocka bort

I dag var det lite varmare, och jag kunde lägga betydligt fler timmar på "Femman". Tyvärr hittade jag fler rejält fuktiga partier, men det är bara att gilla läget och försöka få henne torr snarast möjligt. Det är knappast någon idé att gå vidare innan fukten är väck.

Jag tog bort alla knoppar till det gamla kapellet, monterade bort relingslisterna på båda sidor. De måste tyvärr bytas ut. Jag tog bort durkarna och all inredning.

Nästa steg blir att (försiktigt) skrapa bort all gammal fernissa.
image3 image4
Dessutom ska den invändiga blå bottenfärgen bort. Vad gäller den slutliga finishen hoppas jag kunna fernissa henne, men det går nog inte utan att bryta fernissan i någon mörkare ton. Hon är ganska så flammig.
image6 image7
På akterspegeln och i botten sitter gammal glasfiberväv. Den hoppas jag är i så pass fint skick att den går att ha kvar. Har inte kollat så noga än.

Efter två timmars förmiddagsslit och ytterligare (knappt) tre timmar på eftermiddagen kändes det skönt att sjunka ner i fåtöljen med ett korsord.

Lördag 24 mars - första arbetspasset

Full av arbetsiver trotsade jag det kylslagna vädret på förmiddagen och började fingra på min "Femma". Jag torkade vatten ur skrovet, monterade bort beslag under vilka det kunde tänkas ligga fukt och gav mig försiktigt på bordläggning och däck med en skrapa. Jag blottade en del fuktskador, och på ett ställe var plywooden tyvärr rutten. Jag tvingades ta bort så pass mycket att det blev hål. MEN det går att fixa till!

Jag fick bittert erfara att jag borde lagt båten på annan plats än på altanen i norr. Det blev riktigt kallt medan jag jobbade, så efter någon timme fick jag känna mig nöjd för dagen och fly in i stugvärmen! Nästa gång ska jag klä mig varmare!;-)

Bildcollaget nedan visar några av de skavanker som jag måste ta itu med när skrovet torkat. Men som helhet ser det faktiskt riktigt lovande ut, tycker jag. Kanske kan det bli en båttur eller två i sommar i alla fall!
image2

Söndag 18 mars - hämtning på Ingarö

Regnet vräkte ner när jag och min son David åkte till Ingarö i Stockholms skärgård och hämtade en Cyklon 5. Båten konstruerades 1954 av min pappa Åke Sundstedt . Här kommer jag att redovisa vårt arbete med att få båten i vattnet igen - efter 12 år på land! I bakgrunden syns tidigare ägaren Pelle Skoog, som köpte "Femman" av Åke Sundstedt i slutet av 1960-talet.


Regnet fortsatte att vräka ner medan vi lastade, och sedan - som genom ett trollslag - kom solen fram.

image1

Efter att ha blivit bjudna på sillunch styrde vi kosan hem mot Linköping. Det var många som tittade intresserat på vårt ekipage under de 20 milen i strålande sol längs E4:an. Väl hemma fick vi hjälp av grannarna Lars och Nicke med att kånka in båten på vår altan.


Läs mer om Åke Sundstedts båtar på http://cyklon.3w.se !


RSS 2.0